Vertrek vanuit Rotterdam

Maandag 15 mei vertrok zeilschip Fantastiko met een 14 koppige bemanning vanuit Rotterdam voor een expeditie van twee en een halve week naar noord Schotland. De expeditie bestaat uit professionele zeilers, drie marien biologen, fotograaf Jasper Doest, vrijwilligers en een team van By the Ocean we Unite. Deze stichting heeft als doel het voorlichten van het brede publiek over de plastic vervuiling in de oceanen zodat we de instroom van nieuwe plastics sterk kunnen verminderen.

De Fantastiko vertrekt uit de haven van Rotterdam

Plastic onderzoek op de Noordzee

Tijdens de oversteek over de Noordzee en het zeilen langs de Schotse kust zal met een manta trawl (oppervlakte net) plastic concentraties tot een grootte van 1 mm gemeten worden.Tijdens de eerste week zijn er acht metingen gedaan met de manta trawl.

In alle samples die genomen werden op de Noordzee zat plastic.

Voor deze metingen wordt gebruik gemaakt van de methode van het Trawlshare programma van het Amerikaanse 5 Gyres instituut. Zij sturen trawls over de hele wereld zodat zeilers op reis data voor ze kunnen verzamelen. In al de samples is plastic aangetroffen met concentraties tussen 1000 en 13000 deeltjes per vierkante kilometer. Niet alleen de Noordzee is vervuild, deze eerste concentraties zijn gelijkaardig aan resultaten zoals deze ook voor andere zeeën rond de wereld gevonden zijn.

(© Huub Veeneman)

Met een manta trawl worden plastic deeltjes van het oppervlakte gevist. Met deze resultaten kan er bepaald worden hoe veel plastic er in de Noordzee aanwezig is. (© Nanne van Hoytema)

Ook op de stranden komt veel plastic terecht

Sinds aankomst in Schotland heeft de expeditie een aantal stranden bezocht bij Peterhead, Fraserburgh, en Lossiemouth. Deze stranden lieten grote verschillen zien in plastic vervuiling maar op elk strand was plastic aanwezig. Veel afval uit de visserij: lijnen, netten, handschoenen, laarzen, maar ook voedselverpakkingen, flessen, en oneindig veel niet meer identificeerbare fragmentjes.

Op elk strand was plastic aanwezig: veel afval uit de visserij zoals lijnen, netten, handschoenen, laarzen, maar ook voedselverpakkingen, flessen, en oneindig veel niet meer identificeerbare fragmentjes

Tijdens een opruimactie samen met Surfers against Sewage en de lokale scouting in Fraserburgh werd er bergen plastics verzameld. Om te kijken naar microplastics in het strandzand zijn monsters verzameld voor analyse bij de Universiteit van Leiden.

Voorlichting aan scholen en organisaties

Overal vinden we plastic terug en daarom is het belangrijk om ook voorlichting te geven over hoe we dit plastic probleem kunnen voorkomen. Zo zijn er ontmoetingen met lokale organisaties en geeft het team les op basisscholen. Ook komen er verschillende Schotse filmmakers en fotografen aan boord om een Schotse documentaire over plastic vervuiling in hun wateren te maken.

Het (plastic) monster van Loch ness?

Vandaag is de Fantastiko via het Caledonian Canal op weg naar Loch Ness. Zou ook dit beroemde meer plastics aan het oppervlakte hebben? Tot nu toe heeft elk monster dat By the Ocean we Unite verzameld heeft plastic in zich gehad, maar wij blijven hopen op plastic vrij water!

Nanne

Het zeilschip Fantastiko onderweg naar Loch Ness (© Nanne van Hoytema)