Het werkveld van mariene biologie

Het werkveld van mariene biologen is heel gevarieerd. Tijdens de Bachelor Biologie kan je vanzelf uitvinden wat voor baan voor je geschikt is. Om je een overzicht te geven van carrièremogelijkheden met een studie mariene biologie geven we hieronder korte beschrijvingen van veel voorkomende beroepen waar mariene biologen in terecht komen.

PhD onderzoek positie

Ongeveer één derde tot twee derde van de mariene biologen vervolgen hun wetenschappelijke onderzoek in een PhD (Doctoraatspositie of Doctor of Philosophy). Een PhD positie in de mariene biologie duurt normaal gezien 3 – 4 jaar en het salaris verschilt per land en per werkgever of beursverstrekker.

Er zijn verschillende manieren om aan een PhD positie te komen:

  • er staat een vacature online met een specifiek onderwerp bij een universiteit of instituut.
  • er staat een vacature online binnen een onderzoeksproject, zonder een specifiek onderwerp. De student mag dan zelf onderwerpen aandragen in overleg met de begeleider.
  • de student vraagt samen met een begeleider een beurs aan voor een specifiek onderwerp. Deze beursaanvragen zijn vaak erg competitief en kunnen veel tijd kosten om te schrijven. Als je een dergelijke beurs aan wilt vragen moet je eerst een begeleider zoeken die het voorstel met jou wil schrijven, en advies kan geven over een geschikte beursverstrekker.

Veel studenten gaan voor hun PhD naar het buitenland omdat ze aan een specifiek onderwerp willen werken of in een hoog aangeschreven laboratorium willen werken. Na de PhD kun je solliciteren voor een postdoc positie waarbij je zelfstandig een onderzoek bedenkt en uitvoert.

In een PhD krijg je de mogelijkheid om een bepaalde onderzoeksvraag zelfstandig helemaal uit te werken in vernieuwend onderzoek. Je krijgt hierbij begeleiding van je promotor (vaak een professor aan een universiteit). Alhoewel een PhD de kans geeft om zelfstandig onderzoek te doen, kan een PhD ook best zwaar en stressvol zijn door de grote werkdruk en de hoge mate van individuele verantwoordelijkheid. Het is daarom belangrijk dat je, voor je start met een PhD, goed nadenkt of dit soort werk geschikt is voor jou.

Onderzoek en management 

Studenten vinden ook banen gerelateerd aan management en onderzoek in instituten en bedrijven. Denk hierbij aan onderzoeksinstituut voor toegepast marien ecologisch onderzoek IMARES (Nederland) of Het Vlaams Instituut voor de Zee VLIZ (België), consultant voor een consultatie bedrijf zoals bijvoorbeeld Deltares, of adviseur bij een stichting zoals Stichting de Noordzee.

Publieke sector 

Studenten vinden ook banen in de publieke sector: lesgever in het (middelbaar) onderwijs, beleidsmedewerker bij de overheid of een functie in communicatie zoals wetenschapsjournalist.