In de afgelopen weken was een groep duikers tien dagen op de Noordzee in verband met een nieuwe expeditie van stichting Duik de Noordzee Schoon. Deze stichting organiseert expedities om naar wrakken te duiken, het leven in de Noordzee te bestuderen, en afval en spooknetten op te ruimen. Spooknetten zijn oude visnetten die los zijn gescheurd of overboord zijn gegooid. Deze netten vangen nog steeds dieren onderwater die vervolgens zinloos overlijden. Dit jaar hebben de duikers meer dan 6000 kilo netten verwijderd.

Naast deze fantastische opruimactiviteiten gaan er ook biologen mee die onderzoek doen naar het leven in bijzondere gebieden zoals de Doggersbank. Deze gebieden zouden al jaren beschermd moeten worden, maar de Nederlandse regering schiet niet echt op. Als er nieuwe soorten gevonden worden, dan kan dat bijdragen aan vaststellen hoe bijzonder gebieden zijn, en in welke mate ze beschermd moeten worden tegen schadelijke vormen van bevissing. Dit jaar zijn er onder andere drie soorten naaktslak gevonden die nog niet eerder gezien waren in Nederlandse wateren.

 

Behalve bij de Doggersbank waren de duikers ook bij de Klaverbank, een bijzonder gebied bestaand uit rotsen en kiezels. 44% van de bodemsoorten in de Nederlandse zee komt alleen daar voor. Helaas vonden duikers hier grote schade aangericht door een boomkorvisser die de bodem had omgeploegd, een duidelijk teken dat deze bijzondere onderwatergebieden beter beschermd moeten worden.

Meer informatie vind je op www.duikdenoordzeeschoon.nl