Fytoplankton produceert zuurstof en is de basis van de voedselketen

Fytoplankton is het plantaardige deel van het plankton en doet, net als een landplant, aan fotosynthese waarbij zuurstof geproduceerd wordt. Fytoplankton produceert tot wel 70% van de zuurstof op Aarde per jaar.

Fytoplankton vormt de basis van de voedselketen voor al het leven in zee, zonder het fytoplankton zou er in zee geen vis kunnen leven.

Fytoplankton is een essentiële voedselbron voor dieren en vormt de basis van de voedselketen voor al het leven in zee. Zo wordt fytoplankton bijvoorbeeld gegeten door kleine kreeftjes, die weer worden gegeten door vissen, die weer gegeten worden door andere vissen enz. Zonder het fytoplankton zou er in zee niet zoveel vis kunnen leven.

Phytoplankton

This is a beautiful new dataset! The four colors represent four different phytoplankton types. The large phytoplankton (red, yellow) have the fastest growth rates and dominate where there are lots of nutrients to nourish them at high latitudes and near the equator where nutrient-rich water upwells from the deep ocean. On the other hand, the small phytoplankton (green, blue) are more competitive where nutrients are very low. Read more here: http://sos.noaa.gov/Datasets/dataset.php?id=630

Geplaatst door NOAA Science On a Sphere op vrijdag 4 november 2016

Fytoplankton samenstelling is niet overal hetzelfde

Deze fantastische animatie van het Amerikaanse NOAA laat de aanwezigheid van verschillende soorten fytoplankton zien. De kleuren laten een interessante scheiding zien.
Waar veel voedingsstoffen in het water zitten domineren de grotere soorten (rood, geel). Dit is in meer gematigde klimaten zoals bij ons in de Noordzee. Rond de evenaar zijn er weinig voedingsstoffen in het water, behalve als er voedingsstoffen uit de diepzee omhoog komen zoals bij de kust van west Afrika (dit wordt een opwelling genoemd). Als er weinig voedingsstoffen aanwezig zijn in de open oceaan, dan domineren de kleinere soorten die met minder voedingsstoffen toekunnen (groen, blauw).

Klimaatverandering zal veel impact hebben op het fytoplankton

Klimaatverandering maakt de zeeën langzaam steeds warmer en onderzoekers denken dat hierdoor het fytoplankton in de zeeën sterk aan het afnemen is, sommige onderzoeken laten een afname van 40% zien.

In de toekomst kan veel fytoplankton, en de dieren die daarvan eten, gaan verdwijnen. De zeeën zullen er daarom in de toekomst wellicht heel anders uit gaan zien.

Daarnaast worden de zeeën steeds zuurder door oceaanverzuring. Doordat veel fytoplankton een kalkskelet aanmaakt, zijn deze organismen erg gevoelig voor verzuring, als de zee te zuur wordt dan lossen deze kalkskeletjes letterlijk op.
In de toekomst kan veel fytoplankton, en de dieren die daarvan eten, gaan verdwijnen. De zeeën zullen er daarom in de toekomst wellicht heel anders uit gaan zien.