Bij een vrouwelijke Groenlandse haai is vastgesteld dat ze bijna 400 jaar oud is geworden. Door een nieuwe methode konden wetenschappers deze oude leeftijd vaststellen waardoor de Groenlandse haai de Groenlandse walvis vervangt als oudste gewervelde dier dat wij kennen. Misschien zit er iets in het water rond Groenland, maar deze soorten worden in ieder geval erg oud. Op dit moment is de titel van oudste dier in het algemeen nog voor een schelpdier (een Noordkromp) dat gevonden is bij IJsland in 2006.

Ogen als leeftijdsbepaling

De onderzoekers gebruikten de eiwitten in het midden van de lens van het haaienoog met het idee dat deze bij de ontwikkeling in de baarmoeder al gevormd worden. Deze eiwitten kunnen vervolgens gedateerd worden met koolstof-14 datering. Deze data wordt vervolgens vergeleken met groeimodellen van deze haaien en hieruit bleek dat deze haai tussen de  272 tot 512 jaar oud is, waarbij 392 jaar het meest waarschijnlijk is.

Groenlandse haai is een laatbloeier

Daarnaast kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat deze haaiensoort zich waarschijnlijk pas kan voortplanten als ze 150 jaar oud zijn. Dit toont aan dat deze soort, hoewel ze de toppredator is in haar arctische ecosysteem, erg gevoelig is voor verstoringen door bijvoorbeeld bijvangst in de visserij.