Interviews met wetenschappers

Mariene biologen besturen het leven in de zee, van kleinste organismen, zoals algen in het fytoplankton die maar bestaan uit één cel,  tot grote vissen en zeezoogdieren zoals walvissen. In ‘wetenschappers aan het woord’ willen we laten zien wat mariene biologen doen, waarom ze voor deze richting gekozen hebben en waarom zij mariene biologie interessant vinden.
Heb je een specifieke vraag die je beantwoord wilt hebben? Stuur die dan vooral aan ons door!

Matt Kay beschrijft waarom hij gepassioneerd is over mariene biologie

Matt is een professor aan de universiteit van Santa Barbara in Californië (Amerika) waar hij lesgeeft en mariene biologisch onderzoek doet. Matt groeide op in Californië en woonde vlakbij het strand en ging daar ook regelmatig duiken. Hij leerde dat door te duiken je heel goed onderzoek kunt doen naar wat er in zee gebeurd.

Hij haalde zijn Bachelor en Master diploma aan de Universiteit van Oregon en tijdens zijn studie raakte hij steeds meer gefascineerd door mariene biologie. Hij studeerde daarom verder als PhD onderzoeker aan de universiteit van Santa Barbara.

Wat voor carrière opties zijn er in de mariene biologie?

Je kunt er allerlei kanten mee op: van onderzoeker tot lesgever, en van een management functie tot medewerker van een consultatie bureau. Zelf heeft hij ook een heel diverse carrière gehad, hij bestudeerde vispopulaties bij olieplatformen, hoe kelpwouden groeien bij Californië, de groei van koraalriffen in Tahiti, de ecologie van schelpen in Australië, en nu werkt hij op de ecologie van kreeften in Californië.

Wat is het beste carrière advies van Matt?

Zoek een baan waar je gepassioneerd over bent en ga dit doen, want je baan is (na slapen) iets waar je veel tijd aan besteed!

Wat voor methoden gebruiken mariene biologen?

Dit kan van alles zijn, maar Matt gebruikt vooral een duikuitrusting, en hij werkt samen met vissers en gebruikt hun visgerei.

Wat vind je het leukste aan mariene biologie?

Matt vindt het vooral leuk dat hij zaken onderzoekt die niemand eerder onderzocht of niemand ooit eerder gezien heeft. Zeker als hij aan het duiken is ziet hij vaak onverwachte dingen, er is nog zoveel te ontdekken!

Wat is het meest uitdagende aan mariene biologie?

Afhankelijk wat je doet natuurlijk, maar het zwaarste is de lange dagen die je maakt, je moet echt van het onderzoek houden.

Wat is jou advies voor mensen die mariene bioloog willen worden?

Probeer eens mee te werken met een mariene bioloog om te kijken of dit soort werk iets voor jou is. En als je denkt dat dit iets voor jou is, dan kun je gaan werken aan vaardigheden die je nodig hebt als mariene bioloog. Denk bijvoorbeeld aan een duikbrevet, een brevet voor het besturen van een boot en het leren werken met verschillende computersoftware om informatie te verwerken.

Jen Smith vertelt over Mariene Biologie voor vrouwen

Hoe weet je of mariene biologie iets voor jou is?

Dat weet je als je geïnteresseerd bent in dieren en planten in water, bijvoorbeeld als je een aquarium hebt thuis waar je graag voor zorgt en waar je graag meer over zou leren. Of als je graag buiten bent, aan het strand of op een boot, en graag gaat snorkelen of duiken om het onderwaterleven te onderzoeken. En je moet ook geïnteresseerd zijn in wetenschap, bijvoorbeeld omdat je het interessant vindt om een experiment op te zetten.

Wat houdt mariene biologie precies in?

Veel mensen denken dat mariene biologen dolfijnen en walvissen bestuderen. Er zijn natuurlijk wel mariene biologen die grote zeezoogdieren bestuderen, maar dit is maar een klein aspect van mariene biologie. Veel mariene biologen bestuderen andere dieren en organismen die vaak veel kleiner zijn. Maar dat betekend niet dat we niet regelmatig walvissen en dolfijnen tegenkomen als we met een boot gaan varen, of onderwater tijdens het duiken kunnen we ze soms zien overzwemmen.

Wat vind je leuk aan mariene biologie?

Voor mij is mariene biologie een avontuur, je weet niet wat je kunt verwachten en elke keer is het anders. Je onderzoekt interessante en soms zeldzame soorten, en je blijft altijd nieuwe dingen onderzoeken en nieuwe dingen leren. Dus als je graag in zo’n omgeving zou werken dan is mariene biologie misschien wel wat voor jou.