Voor veel mensen is de diepzee een ver van je bed show. We zien misschien een documentaire met rare lichtgevende kwallen of enge inktvissen, maar verder denken we er niet over na. Onderzoekers van Oceanlab uit Aberdeen in Schotland hebben bewijs gevonden dat hoewel we er niet over na denken, onze levensstijl wel een effect heeft op het leven in de diepste plaatsen op Aarde.

De wetenschappers hebben vlokreeftjes (Amphipoda) gevangen op zeven tot tien kilometer diepte in de Marianentrog en Kermadectrog. Kreeftjes uit allebei de troggen hadden PCBs en PBDEs in hun weefsels. PCBs zijn nu verboden, maar zijn lang gebruikt in plastics en in de speciale giftige verf die schepen vrij moet houden van zeepokken. PBDEs worden in allerlei produkten gebruikt als vlamvertrager en hoewel al sinds 1998 gedacht wordt dat de ze schadelijke en hormoon verstorende gevolgen kunnen hebben, worden ze nu pas langzaamaan verboden.

Deze stoffen zijn in extreem hoge concentraties aanwezig in de kreeftjes, vergelijkbaar met zwaar vervuilde rivieren in China. Dit komt waarschijnlijk omdat de troggen al een soort put werken waar afval langzaam naar afzinkt en zich dan ophoopt. Dit alles toont aan dat ook de diepzee rechtstreeks verbonden is aan onze vervuilende activiteiten aan het oppervlakte. De grote vraag is nu wat het effect van deze ophoping van gifstoffen zal zijn op het leven in deze nog erg onbekende zones van de oceanen.