Onderzoeker in de mariene biologie

Als je geïnteresseerd bent om onderzoek te doen in de mariene biologie dan kun je dit het beste doen door mariene biologie te gaan studeren. In Nederland en België zijn er diverse instellingen die de opleiding tot mariene bioloog aanbieden.

Bachelor programma’s aan de universiteit:

Academische bacheloropleidingen bestaan uit 180 studiepunten en duren 3 jaar. Dit diploma geeft je rechtstreeks toegang tot de aansluitende master en je kunt hierbij zelf kiezen aan welke universiteit je vervolgens je masterprogramma wilt gaan volgen. Aan universiteiten in Nederland en België zijn er geen specifieke mariene biologie bachelor programma’s, enkel specifieke masterprogramma’s. Om mariene bioloog te worden moet je daarom eerst een algemene Bachelor biologie volgen, en vervolgens een aansluitende master in de Mariene biologie kiezen.
De academische bachelor Biologie wordt op de volgende instellingen gegeven:

Nederland:

België:

*Deze bachelor biologie opleidingen worden in het frans gegeven, alle overige opleidingen zijn in het Nederlands.

Toelatingseisen Bachelor Biologie:

Nederland:

Je bent toelaatbaar voor de Bachelor Biologie met de volgende Nederlandse VWO-profielen:
Natuur en Gezondheid met natuurkunde.
Natuur en Techniek met biologie.

Voldoe je niet aan de toelatingseisen, of heb je geen Nederlands diploma, dan kun je het beste contact opnemen met het secretariaat van de opleiding. Vaak is het mogelijk om zomercursussen te doen of om een apart toelatingsexamen af te leggen, maar dit verschilt per universiteit.

België:

Voor de Bachelor Biologie is geen toelatingsbeperking als je een diploma in het secundair onderwijs behaald hebt, onafhankelijk van welke onderwijsvorm dit was ( ASO, BSO, KSO, TSO), of een vergelijkbaar diploma in het buitenland.

Master programma’s mariene biologie:

Alle master programma’s  mariene biologie worden in het Engels gegeven.

Nederland: 

België: 

Andere opleidingen:

Hogeschool Van Hall Larenstein Leeuwarden, Nederland.
Kust- en Zeemanagement
Met deze 4 jarige opleiding behaal je een Bachelor diploma, maar dit diploma geeft geen directe toegang tot een Master Mariene Biologie. Doorstromen naar een Master Mariene Biologie kan vaak wel via een schakelprogramma, hiervoor kun je het beste contact opnemen met het secretariaat van de Master opleiding.