Het team achter mariene biologie

We zijn met marienebiologie.org begonnen omdat we het gevoel hadden dat weinig van wat wij leren in het vakgebied mariene biologie uiteindelijk het brede publiek bereikt. Er zijn grote problemen die het leven in zee bedreigen en veel te weinig mensen die daarvan weten. Wij wilden daarom een informatiepunt oprichten waar al deze informatie centraal te vinden is. Daarnaast wilden wij mensen informatie bieden waarmee zij zelf stappen kunnen zetten om in hun dagelijks leven bij te dragen aan het beperken van de menselijke invloed op de zeeën.

Tijdens onze studie hadden wij veel profijt gehad van een centraal punt waar informatie te vinden was over opleidingsmogelijkheden in Nederland en België . Ook dit wilden wij dus aanbieden om aankomende studenten te helpen in het vinden van de juiste studie aan de juiste instelling.

Neem contact met ons op!

Wij hebben veel verschillende projecten gedaan qua onderzoek en wetenschapscommunicatie. Zoekt u expertise over hot topics zoals klimaatverandering of plastic vervuiling? Heeft u een interessant nieuw project? U kunt ons altijd een bericht sturen. Hier vindt u een overzicht van onze activiteiten.

Rosa van der Ven, PhD

Onderzoek naar de genetische diversiteit en verspreiding van koraalriffen

Wetenschappelijk CV Rosa van der Ven

Nanne van Hoytema, PhD 

Onderzoek naar plastic vervuiling in zee
Onderzoek naar koolstofstromen door koraalriffen

Wetenschappelijk CV Nanne van Hoytema

Meer over ons


Rosa van der Ven

Toen ik klein was deed ik niets liever dan krabben en vissen vangen op het strand en sorteren in bakken. Of salamanders en allerlei insecten vangen in en rond de vijver in de achtertuin. Ik wist dus al vrij vroeg dat ik Biologie heel leuk vond en dat ben ik dan ook gaan studeren aan Wageningen Universiteit (WUR). Toen ik aan de bachelor Biologie begon vond ik vooral vogels en zoogdieren interessant. Maar na de cursus invertebraten, waarbij we de biodiversiteit op het strand van Wimereux in Noord-Frankrijk onderzochten, wist ik dat ik iets met mariene biologie wilde doen. In Wageningen was toentertijd nog geen specifieke mariene biologie master programma, dus ik ben de algemene master gaan doen, en heb afstudeervakken gekozen binnen de mariene biologie.

Onderzoek tijdens mijn opleiding

Voor mijn eerste afstudeerthesis heb ik 5 maanden onderzoek in het aquarium van Burgers Zoo in Arnhem. Hierbij stelde ik een wetenschappelijk experiment op om te onderzoeken wat de invloed van lichtsterkte en licht periode is op de groeisnelheid van koralen.
Hierna volgde een tweede afstudeerthesis naar parasieten op koraalriffen, waarvoor ik 6 maanden naar het Hawaiian Institute of Marine Biology in Hawaii ben gegaan. Ik onderzocht de dichtheid van parasieten in het plankton van de baai. Daarvoor ging ik er vaak met een boot op uit om plankton te verzamelen met een planktonnet. Daarnaast zette ik een experiment op om te kijken of vissen ook besmet werden met de parasieten.

Carrière

In 2019 haalde ik mijn PhD aan de Vrije Universiteit Brussel waar ik ook practica van dierkunde en evolutie gaf aan studenten in de Bachelor Biologie en Bachelor Bio-ingenieur. Mijn onderzoek richtte zich op de genetische diversiteit en verspreiding van koraalriffen. Hiervoor ging ik naar tropische landen om te duiken en samples te verzamelen. Daarnaast werkte ik ook veel in het lab en achter de computer om de samples te verwerken. Uiteindelijk hoop ik dat dit onderzoek gebruikt kan worden om nieuwe zeereservaten aan te wijzen om koralen beter te beschermen.

Ik hoop dat deze site een goede basis vormt om meer over mariene biologie in het algemeen te leren, maar ook informatie geeft hoe ook jij een mariene biologie kunt worden. Ik ben nog elke dag blij dat ik mij gespecialiseerd heb in mariene biologie, en ik denk dat er nog zo veel te ontdekken en onderzoeken is, dat we zeker meer mariene biologen nodig hebben!

– Rosa

Nanne van Hoytema

De eerste keer dat ik kennis maakte met de onderwaterwereld was een introductie SCUBA duik in de Middellandse Zee.Daarvoor was ik al gefascineerd door biologie, maar dit opende een volledig nieuwe wereld voor mij. Als je steeds beter wordt in SCUBA duiken, dan zweef je op een bepaald moment volledig gewichtloos door een omgeving waar je zonder technische hulp niet langer dan een paar minuten kan blijven. Tijdens veel georganiseerde duiken ga je met een groep en volg je een divemaster die een vaste route afzwemt. dit is natuurlijk fantastisch omdat de divemaster de omgeving kent en je dus de beste plekjes kan laten zien. Als je echter zoals tijdens mijn onderzoeksactiviteiten de mogelijkheid hebt om onafhankelijk te duiken met alleen een buddy, dan raad ik je aan om eens op een zand stukje te gaan zitten en zeker tien minuten de onderwaterwereld om je heen tot rust te laten komen. Er komt dan van alles uit hoeken en gaten dat zich normaal gesproken voor je verstopt.

Studie en onderzoek

Tijdens mijn studie biologie in Wageningen richtte ik mij steeds meer op het mariene en toen ik toe was aan grote
projecten tijdens mijn master heb ik eerst een half jaar in de Ocean van Burgers’ Zoo gewerkt aan hoe tropische koraalkolonies kunnen eten bij verschillende waterstroomsnelheden. Daarna heb ik een half jaar in Tanzania gewerkt
voor de Radboud Universiteit, Nijmegen waar ik keek naar migratiegedrag van vissen tussen mangroves, zeegras, en koraalriffen. Mijn laatste project tijdens mijn studie was in samenwerking met het NIOZ op Texel. Daar keek ik naar voedselwebben van koudwaterkoraalriffen. Deze riffen komen meestal op grote diepte voor en zijn niet zoals tropische koraalriffen afhankelijk van zonlicht, maar meer van voedseldeeltjes die van ondieper water afzinken. Dit geeft een heel andere voedselwebdynamiek en ik sloot dit project af door een computermodel te bouwen voor drie van dit soort riffen.

Carrière

In 2015 heb ik mijn PhD gehaald aan de Universiteit van Bremen, Duitsland. Daar werkte ik voor het Leibniz Instituut voor Tropische Mariene Ecologie (ZMT) en heb ik in alle seizoenen onderzoek gedaan naar koolstofstromen door een koraalrif in de Jordaanse Rode Zee. Dit werk bestond uit heel veel organismen in potjes stoppen en dan kijken hoeveel ze ademden, of hoeveel slijm ze loslieten, of hoeveel suikers ze opnamen etc. Al die metingen ben ik op moment ook in een computermodel aan elkaar aan het knopen om een overzicht van de energiestromen door het koraalrif te krijgen.

Van 2015 tot 2018 werkte ik met meerdere stichtingen zoals Sea First en By the Ocean we Unite aan het verspreiden van kennis onder het brede publiek over de grote problemen waar het leven in zee mee te maken heeft zoals plastic vervuiling en klimaatverandering.

Sinds 2018 werk ik bij het Centre for Environment Fisheries and Aquaculture Science in Engeland als mariene plastic vervuiling onderzoeker. Daar werk ik aan het Commonwealth Litter Programme waarin we rond de wereld projecten doen om lokale overheden te helpen om hun plastic vervuiling in zee aan te pakken.

Naast deze baan wil ik door onder andere deze website het brede publiek laten kennis maken met die wonderbaarlijke wereld onderwater. Op dit moment gaan wij mensen op volledig onhoudbare wijze met deze wereld om en als wij over 50 jaar nog iets over willen hebben, dan zullen we met zijn allen andere methodes van voedselvoorziening, transport, en energiewinning moeten bewerkstelligen.

– Nanne