Tien dingen die je zelf kunt doen om het zeeleven te beschermen:

1. Probeer je (voedsel)afdruk zo klein mogelijk te maken.

Het is belangrijk om onze CO2 uitstoot zo klein mogelijk te maken om klimaatverandering en het verzuren van de zeeën te stoppen.  Probeer zoveel mogelijk gebruik te maken van de fiets of van het openbaar vervoer om zo je CO2 uitstoot te verminderen. En door minder producten te eten die veel CO2 uitstoot veroorzaken verminder je de effecten van klimaatverandering enorm. Rundvlees zorgt bijvoorbeeld voor uitstoot van veel broeikasgassen, maar ook voor veel vervuiling. Het verminderen van je vleesconsumptie kan dus al een stapje in de goede richting zijn.

Om je eigen voedselafdruk te berekenen,  doe je de test op de voedselafdrukmeter van het voedingscentrum.

2. Verminder je energie verbruik zo veel mogelijk.

Hoe minder energie hoe beter, dus let erop om alle apparaten altijd uit te doen als je ze niet gebruikt, en lampen uit te doen als je de kamer verlaat. Mobiele telefoonladers en adapters voor laptops gebruiken ook energie als je ze in het stopcontact laat zitten.

3. Kies voor vis die verantwoord gevangen wordt, of vervang je vis door iets anders.

Kijk altijd goed wat voor vis je op je bord krijgt, want niet alle vis wordt op de juiste manier gevangen. Veel vissoorten zijn ernstig overbevist waardoor er steeds minder vis overblijft. Daarnaast worden er in de netten ook veel andere dieren gevangen en gedood, zoals zeeschildpadden, haaien en dolfijnen. Sommige sleepnetten worden over de bodem van de zee getrokken, waar ze het bodemleven verwoesten. Gelukkig zijn er genoeg andere lekkere dingen om te eten, probeer bijvoorbeeld eens een Dutch Weed Burger!

4. Gebruik minder plastic en zorg dat er geen plastic in het milieu terecht komt.

Een deel van het plastic wat wij in het dagelijks leven gebruiken komt uiteindelijk in zee terecht. En dit heeft grote gevolgen voor het leven in zee. Vogels zien het plastic aan voor eten en voeren het aan hun kuikens, en zeeschildpadden zien plastic zakjes aan voor kwallen, hun normale voedsel.
Probeer zelf minder plastic te gebruiken, door bijvoorbeeld kraanwater te drinken i.p.v. water uit een flesje, je eigen koffiebekertje mee te brengen, en je eigen tas of zak mee te nemen naar de winkel.

5. Hou het milieu schoon en laat nooit afval achter.

Dagje naar het strand? Laat nooit afval achter, maar breng het naar een prullenbak of neem het mee terug naar huis. Zo voorkom je dat het in rivieren, en uiteindelijk in zee, terecht komt.

6. Koop geen souvenirs of andere producten die zeeleven schaden bv. schelpen, zeesterren of het schild van een zeeschildpad.

Ook al zijn de dieren bij aankoop al dood, door het product niet te kopen betaal je niemand om meer dieren uit zee te halen. Vaak komen deze souvenirs niet eens lokaal uit zee, maar van ergens ver weg.

7. Sluit je aan bij een organisatie die zich bezighoudt met zee bescherming.

Veel organisaties hebben ook een jeugdwerkgroep. Je kunt bijvoorbeeld meedoen aan beach cleanups of vogeltellingen.

8. Laat je portemonnee spreken.

Steun restaurants of winkels die zich inzetten voor zeebescherming, en laat bedrijven die hier geen prioriteit van maken duidelijk weten dat je het hier niet mee eens bent.

9. Wees voorzichtig met zonnecrèmes zodat deze niet in zee terecht kunnen komen.

Gebruik watervaste zonnecrème en smeer je ruim van tevoren in. Controleer of je zonnecrème schadelijk is voor het leven in zee. Ook kan je minder zonnecrème gebruiken door beschermende kleding te dragen.

10. Spread the word! Probeer zoveel mogelijk te leren over mariene biologie en deel je kennis met anderen.

Je kan lid worden van een (jeugd) beweging of mee gaan doen aan beach ceanups. Je kan deelnemen aan begeleide activiteiten zoals van Onderwaterbiologie.nl En als je van mariene biologie je beroep wilt maken dan kan je natuurlijk ook mariene biologie gaan studeren!